Betjent eller selvbetjent?

På bilferie i sommer stoppet jeg innom en liten bensinstasjon på et feriested i Kroatia for å fylle tanken. Du vet, med en sånn en liten bod som selger olje og tennplugger – fremfor kun pølser, hamburgere og DVD-plater. Stasjonen var gammel og slitt, med 3-4 pumpestasjoner og noen nedstøvete INA skilter til minne om at Kroatia for ikke lenge siden var østblokk.

I det samme jeg tar tak i pumpen oppdager jeg et skilt som mest lignet et forbud mot å fylle tanken. Og innen jeg rekker å fundere stort dukker en eldre mann i en slitt uniform opp, tar pumpen ut av hendene mine og uttaler på gebrokkent engelsk – “full tank?”.

Finnes det fortsatt betjente bensinstasjoner, tenkte jeg, og takket pent ja. Mens stasjonsbetjenten fyller opp tanken er det ikke stort annet å gjøre enn å vente, og reflektere over utallige andre og mer verdiskapende oppgaver som betjenten kunne gjøre, fremfor noe jeg gjør minst like bra selv. Hva med å ha noen varer til salgs i boden, eller i det minste å holde stasjonen ren og innbydende, når han likevel jobber der full tid? I vår del av verden er denne type stasjoner for lengst erstattet av ubetjente stasjoner, som Jet, Uno-X med flere, som lar kunden klare seg selv for en lavere literpris. På samme måte som ekspeditøren i kolonial-disken en gang på 50-tallet ble erstattet av selvbetjente supermarkeder.

IT medarbeidere bruker fortsatt mye tid på oppgaver som brukerne like gjerne kunne gjøre selv. Tanking av PCer, installasjon av applikasjoner, tildeling av tilganger til ressurser og systemer, for å nevne noen. Tid som med fordel kunne benyttes til å forbedre IT systemene og bedriftens nytte av løsningene.

“Gjør-det-selv-IT” er i vinden, og med app stores og software-as-a-service kan brukerne gjøre seg selvbetjente og velge fritt i et virvar av tilgjengelige applikasjoner i nettskyen. «- ett klikk og appen er klar».

Nye nettsky-aktører lover store kostnadsbesparelser fremfor tradisjonelle leveransemodeller, nettopp fordi brukerne kan betjene seg selv. Det høres forlokkende ut, og suksesser som iTunes og iPhone har gitt en smakebit på hvor enkelt det skal være å forbruke IT – både på jobben og privat, i den grad det går å skille lenger.

Jeg tror de fleste bensinkunder foretrekker å fylle tanken selv, så lenge det gir rimeligere bensin og bedre tilbud av andre tjenester. Som IT bruker vil kanskje også selvbetjening være å foretrekke fremfor å bry de flinke folkene på servicedesken for de minste ting, forutsatt at det er enkelt nok og kanskje i tillegg sparer tid.

Tilbake til bensinstasjonen i Kroatia – når jeg skulle betale for dieselen ble sammenhengen klar. Her gikk det meste i manuelle avlesninger og håndskrevne kvitteringer. For selvbetjening krever noen rutiner og systemer som tydeligvis ikke var på plass der langt ute i periferien.

Forsyning av IT tjenester vil i fremtiden handle mye om automatisering og kontroll. Etterhvert som brukerne blir vant til å betjene seg selv på nettet med allskens tjenester og apper, forventes samme opplevelse og frihet på kontoret. Det skal være like raskt og enkelt å skaffe seg og ta i bruk de nødvendige verktøy og ressurser for å løse oppgavene på jobben – any time, any device.

Hvordan kan IT avdelingen tilrettelegge for denne friheten og samtidig beholde kontroll over IT systemer og data? Og hvordan ivaretar man IT sikkerheten når dokumenter flyter fritt mellom ulike devicer, tjenester og nettsky-aktører?

En ting er sikkert, bedriftene må ha kontroll på IT ressursene, og vil trenge smarte løsninger for å sikre tilganger og informasjonsflyt når brukerne beveger seg i et grenseløst univers mellom interne og eksterne IT systemer, i privat og jobbsfære. En god start er å etablere en tjenestekatalog som brukerne kan forholde seg til. Dernest etablere tilhørende policy og styringssystemer for å sikre at bedriften beholder kontroll på økonomi såvel som informasjonssikkerhet.

Selv om enkelte driftsoppgaver snart vil rasjonaliseres vekk av nettskyen, bør IT medarbeidere ha fokus på å tilrettelegge for brukerne i jungelen av sky-tjenester.

Og legge tiden som pumpebetjent bak seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *